Собор св.Михаїла

Собор св.Михаїла

Розмір зображення: 800:600 піксел

Дмитрівський-Михайлівський собор 1062 р.; в 1470 р. зроблена прибудова з півдня; пошкоджений в 1482 р.; відбудований у 16 ст.; в 1665 – 1671 рр. збудовано північний приділ; в 1715 – 1719 рр. старі північний і південний приділи замінено новими; в 1740-х рр. зроблено контрфорси, фронтон, фасадні прибудови [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Настоятель церкви св.Миколи Набережного Стефан Лубенський (відомий в 1720 – 1741 рр.) був також іконописцемд він малював іконостас Золотоверхого монастиря [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 143].

Михайлівський собор 11 – 20 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Стенограмма заседания Комитета по исследованию архитектуры б[ывшего] Михайловского монастыря, состоявшегося 11 сентября 1934 г.:

Моргилевский: Я обращаю внимание собрания вот на что. Когда была вскрыта и снята мозаика, вскрылась кладка смешанного характера. [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, додаток, с. 14].

Список літератури – на сайті «».