1876 р. Перспектива вул.Трисвятительської

Краєвид Старого Києва. 1876.

Кольорова літографія Й. Цеглінського. 19,3: 29,0. Album widoków gubernii Grodzieńskiej, Wileńskiej, Mińskiej, Kowieńskiej, Wolyńskiej, Podolskiej, Kijowskiej, Witebskiej i Mogilowskiej w trzech seryach… Zrysowane z natury przez Napoleona Ordę. Warszawa, 1876. Надруковано в літографії М. Фаянса.

Польський художник зобразив ту частину Старокиївської гори, яка схилами своїми звернена до Хрещатика. На цих схилах ще за князівських часів селилися поляки, від чого, як гадають, брама в цьому районі називалась Лядською. Саме тут в 1817-1842 pp. був збудований польський Олександрівський, так званий Старий костьол. На передньому плані – частина Царського майдану. Триповерховий будинок праворуч був збудований 1851 р. за проектом О. В. Беретті на місці знесеного першого постійного театру. Перед першою світовою війною у цьому будинку містився готель «Європейський».

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 119.

Гарний скан: Orda N. Album widoków historycznych Polski (1873 – 1883), Seria 1, № (1875)