Житловий будинок (№ 9а)

Ніна Смирнова

522.2. Житловий будинок, кін. 1950-х рр., в якому проживала Гончаренко Н. І. (іст.).

Вул. Трьохсвятительська, 9-а. З відступом від червоної лінії забудови, на ділянці зі значним ухилом рельєфу. П’ятиповерховий, цегляний.

1960 – 96 у квартирі № 35 проживала Гончаренко Ніна Іванівна (1919 – 96) – співачка (мецо-сопрано), народна артистка УРСР (з 1954).

Закінчила Київську консерваторію (1944; клас Д. Євтушенка). 1944 – 70 – солістка Київського державного академічного театру опери та балету ім. Т. Шевченка. Партії: Настя, Солоха («Тарас Бульба», «Різдвяна ніч» М. Лисенка); Варвара, Соломія («Богдан Хмельницький» К. Данькевича); Ольга, Поліна («Євгеній Онєгін», «Пікова дама» П. Чайковського); Любаша («Царева наречена» М. Римського-Корсакова); Амнеріс («Аїда» Дж. Верді); Кармен («Кармен» Ж. Бізе); Зібель («Фауст» Ш. Гуно) та ін. У концертах виконувала народні пісні, а також твори українських, російських та зарубіжних композиторів. 1963 наспівала на грамплатівку романс Я. Степового «Утоптала стежечку» (слова Т. Шевченка), дві арії – Варвари з опери «Богдан Хмельницький» К. Данькевича і Насті з опери «Наймичка» М. Вериківського. Оперну діяльність поєднувала з педагогічною. 1961 – 68 педагог кафедри сольного співу Київської консерваторії.

Тепер на першому поверсі – готель і магазин.

Література:

Лисенко І. М. Словник співаків України. – К., 1997; Мистецтво України: Біогр. довідник. – К., 1997; Михайлова Т. Виховання співаків у Київській консерваторії. – К., 1970.