Із статті Є.Ратнера „Друге народження” в газеті „Комсомолець України” про реконструкцію Києва

Міста звичайно народжуються так: на широкий безмежний степ, де вільно гуляє розгонистий вітер, приходять люди. Спочатку вони будують довгі й низькі бараки й зводять монолітні корпуси цехів, потім поряд цехів починають виростати такі ж великі і просторі будинки.

[…] Але буває й так, що місто народжується знову після того, як воно проіснувало не одну сотню років, коли воно вже давно маячить багатоповерховими будинками й розкинулося на десятки квадратових кілометрів.

[…] Лише перші риси генерального плану реконструкції столиці якнайяскравіше промовляють, що ще 2-3 роки – і Київ стане містом, ніби народженим наново. Буде новий центр, нові вулиці, майдани, будинки, заводи, парки, стадіони, трамвайні лінії, тролейбуси, телефони.

У Києві, що досі не мав жодного більш-менш великого майдану, буде збудовано величезний урядовий майдан, що починається від площі Героїв Перекопу і тягнутиметься до схилів Володимирської гірки. Для цього спеціально знесуть Михайлівський монастир, а потім і колишні присутствені місця та колишню реальну школу.

[…] Так творять більшовики нове місто. Не на широких просторах, де вільно гуляють вітри, а там, де багато віків стояв старовинний Київ – матір міст колишньої Росії, виростає новий соціалістичний Київ – столиця радянської України.

[Євг. Ратнер]

Комсомолець України. – 1934. – 8 лип. – № 154.