Акт

1933 року травня 15-17 дня комісія в складі – інспектора охорони пам’яток культури Київської області т.Антиповича К.Є., т.Балицького (зав[ідувача] науков[ої] частини ВМГ [Всеукраїнський музейний городок – комплекс музеїв]), Чорногубова (інсп[ектора] рев. фондів ВМГ), Вайнштейна (директора реставраційних майстерень) та т.Бондаря І.Б. (наук[ового] співробітника] ОІОПК [Обласна інспектура охорони пам’яток культури]) згідно з ухвалою КОІОПК за 14.05. ц.р. за участю кваліфікованих майстрів ВМГ тт. Ахтирки та Свірчевського й за допомогою пятьох робітників зняли зі стіни кол[ишньої] Михайлівської великої церкви два барельєфи XI ст. Всі процеси зняття фотографував фотограф ВМГ т.Касперович. Перед зняття[м] було схвалено пропозицію т. Вайнштейна – зберегти всі пізніші гіпсові доробки, незважаючи на те, що їх зроблено антихудожньо, історично невірно, дуже грубо й приміти[в]но.

В процесі зняття правого барельєфа дороблен[е] до низу кута з вапнякової маси відокремлено було від барельєфа в повній цілості, барельєф має вигляд суцільної масивної плити вагою 40 – 50 пудів.

Знято барельєф без жодних пошкоджень і на ресорній підводі на соломі відправлено до ВМГ. В процесі зняття зроблено 6 (шість) фотознімків. Робота зняття тривала години з чотири.

Зняття другого барельєфа переведено 17 травня ц.р. Спершу було очищено тинькування навкруги плити, потім віднято горішній ріг вапняного доробку, а далі – знято барельєфа частина[ми], оскільки він розбитий на дві частини в 80 pp. XIX ст. Обидві частини барельєфа, а також усі гіпсові доробки знято без жодних пошкоджень і теж відправлено [до] ВМГ. Увесь процес зняття сфотографовано.

Голова Комісії (Антипович)

Члени: (Бондар)