Акт

Складено цього акта про те, що комісія в складі київського обласного інспектора охорони пам’яток культури юв.Антиповича К.Є. та наукових співробітників інспектури тт.Бондаря І.В., Павленка М.С. та Артюхово[ї] А.В. 13.05.1933 року оглянула два барельєфи XI ст., що містяться на стінах б[увшого] Михайлівського собору (східна частина), і констатувала, що барельєфи – високоцінна пам’ятка культури XI ст., які мають всесоюзне значення, тепер перебувають у загрозливому стані щодо свого збереження.

Стіна східної частини Михайлівського монастиря зовсім облуплена від тинькування і в тій частині, де містяться барельєфи, тинькування теж обсипалося так, що барельєфи відокремлюються від стіни щілиною 2-3 сант[иметри]. Ринви на дахові попсовані і від цього збігає вода і застоюється вогкість у щілинах між барельєфами і стіною. Крім того, на барельєфі, що праворуч вікна (не попсованому), помітно свіжозбиті частини деталей (очевидячки, хулігани з[б]ивають камінням). Барельєф, що прикріплений ліворуч вікна, теж має серйозні пошкодження злочинним елементом (збита нижня губа в коня, доробка гіпсова) та пошкоджено ноги передній, крім того, гіпсові доробки загрожують обпаданням. В другого вояки цього барельєфа теж виявлено пошкодження – збито в коня частину ноги передньої та частину голови до ока. Крім цього, помітні свіжі вдари камінням по барельєфах. До цього ще виявлено, що плити під впливом вогкості та вивітрювання покриті грибком так, що довше перебування їх у такому стані шкодитиме деталям виображення на плитах. Крім того, є загроза, що хулігани й надалі можуть псувати цю пам’ятку, оскільки догляд і охорона пам’ятки без серйозної реставрації [і] закріплення буде майже неможливою.

Зважаючи на всі ці моменти, також ще й на те, що Обл[асний] іст[оричний] архів, в розпорядженні якого перебуває ця пам’ятка – кол[ишнього] Михайлівського монастиря, не забезпечив потрібної охорони, комісія визнала за потрібне забезпечити збереження цих барельєфів в іншому місці, для чого зняти їх з стіни Михайлівського монастиря.

Додаток до акта: опис двох барельєфів.

Київський обласний інспектор охорони пам’яток культури (Антипович)

Наукові співробітники КОІОПК [Київська обласна інспектура охорони пам’яток культури]

Бондар

Павленко

Артюхова

Оригіналові відповідає:

учений секретар [Підпис]

[Печатка]

Опис стану барельєфів XI ст.

1. Барельєф з лівого боку вікна прикріплений до стіни впритулок, ліве ребро уперте до вибитого кута стінки по розміру барельєфа, щілина між стінкою та плитою барельєфа дорівнює 1-2 сант[иметрам].

Барельєф роз[б]итий на дві частини так, що на кожну частину припадає повне виображення вояки, вгорі плита має відбитий кут.

Обидві частини барельєфа з’єднані гіпсовою масою, що на ній дороблені частини попсованих виображень.

Вся доробка виображення гіпсова біла (не пофарбована). Доробки на виображеннях є такі: коню молодого вояки дороблена вся голова з вуздечкою і частина шиї та передньої ноги, права по коліно, ліва по перста. В коня старішого вояки (друга частина барельєфа) немає доробок, але є пошкодження виображення такі: частина голови коня по очі збита, помітна ще свіжість цього пошкодження, так само збито й передню ногу.

Барельєф прикріплено до стіни костилями, перша частина від вікна внизу прикріплена трьома костилями, вгорі двома. Друга частина барельєфа прикріплена внизу двома костилями, вгорі – одним. Віддалення барельєфа від карниза горішнього – 3 сант[иметри], від землі – 2 метри 4 сант[иметри], від вікна – 9 – 12 сант[иметрів].

2. Барельєф з правого боку від вікна теж прикріплений до стінки впритулок. Праве ребро уперте до кута стіни. Барельєф майже непошкоджений, крім одбитого нижнього кута плити. Ріг плити дороблено з тинькування і по ньому дороблено виображення з гіпсу.

На виображенні помітно пошкодження (збивано камінням деталі з ноги). Тинькування навкруги барельєфа частково обсипалося, щілина між стіною та плитою барельєфа 3 – 4 сант[иметри].

Барельєф прикріплений до стіни внизу 3 костилями, кут, що дороблений, закріплений цвяхами, вгорі закріплений двома костилями. Віддалення від землі – 2 метри, віддалення від горішнього карниза – 3 сант[имегри], від вікна – 10 сант[иметрів].

Барельєф покритий густо грибком.

Київський обласний інспектор охорони пам’яток культури К.Антипович [Підпис]