2010 р. На території Михайлівського монастиря у Києві рушиться Трапезний храм

У Києві на території Михайлівського Золотоверхого монастиря Трапезний храм покрився тріщинами, пише Газета по-киевски.

Як пише видання, на будівлі налічується близько двох десятків розривів старої кладки. Найглибші – під дахом і біля дверей. Деякі наскрізні, в палець завтовшки, майже всі – близько метра довжиною.

“Трапезний храм – найстаріша з уцілілих будівель Михайлівського монастиря – це початок XVIII ст. Ще збереглася будівля духовної академії, келії, але вони більш пізнього періоду, XIX і початку XX століття. Однак навколо нас ніяких будівництв не ведеться, дивно, що він почав тріскатися “, – розповіли в музеї собору.

У декількох метрах від трапезної – Економічні ворота – одна з перших споруд, відтворених при реконструкції всього комплексу Золотоверхого монастиря. Вони розколоті мало не навпіл величезною тріщиною. Провалилася також і плитка, якою вимощено двір.

“Навряд чи там зсуви, так як до схилів далеко. Швидше за все, це замочування й просідання грунту через те, що там проходять водонесучі комунальні мережі. Другий варіант – зношеність самого фундаменту. Споруда стара, можливо, там є елементи, що потребують укріплення”, – розповів начальник відділу інженерної геології Інституту геології Михайло Демчишин.

За словами Демчишина, будівництво собору навряд чи позначилося на Трапезній, так як, за його словами, з 1996 року, коли почався нульовий цикл будівництва, пройшло багато років, а палі під собором короткі і не дістають до водоносного горизонту, так що причина не в порушенні відтоку грунтових вод.