2008 р. До Трапезної церкви ходять пацієнти Павлівки

Олена Вальчук

Дата: 18.09.2008

”А можно заказать сорокоустницу за погибшую сестру-иностранку? У меня нет ручки и листочка. Дайте, я имя напишу”, – майже кричить 40-річна жінка в хустині послушниці Олександрі Рузієвій, 56 років.

– Звичайно, доця, на тобі листочок. Тільки тихенько кажи, бо ми – в храмі, – відказує їй Рузієва.

Жінка акуратно виводить літери. Хреститься біля ікони, складає руки на грудях. А за кілька хвилин стрімко вибігає надвір.

– Приход у нас своєрідний. Більшість – душевнохворі з сусідньої лікарні, – розповідає ”ГПУ” послушниця.

Від п’ятниці на території психлікарні ім. Павлова на вул. Фрунзе, 103, Куренівка, відкрили православну церкву святого Василія Великого. Ремонт тривав чотири роки. Увесь цей час богослужінь не припиняли. Коли рівняли й штукатурили стіни, літургії проводили на вулиці.

– Починали за Омельченка, а потім влада змінилася, то роботи зупинили. Тепер майже все закінчено, – каже Олександра Рузієва.

Церква відчинена щодня з восьмої ранку до дев’ятої вечора. Окрім хворих із Павлівки, сюди приходять молитися віряни із сусідніх вулиць. Храм мають огородити чавунним парканом.

– А то, буває, приходить душевнохвора людина і вкидає через вікно в храм сміття з баку, – веде далі послушниця.

Церкву Василія Великого побудували 1827-го. Розташована вона за 20 м від Кирилівської церкви, через доріжку. Її називають ще Трапезною церквою Кирилівського монастиря. Раніше монахи їли в цьому приміщенні і, як заведено, молилися. У різний час тут були розміщені пральня і сушильня лікарні, її клуб. 1993 року будівлю віддали церкві. Богослужіння проходять у будні й у вихідні. Храм ще не освячений, в іконостасі є лише кілька образів. Зокрема, ікона святого Василія.

– Старатимемося все закінчити й освятити церкву 14 січня, на свято Василя, – говорить Неоніла Василенко, 56 років, бухгалтер храму.

Медики з Павлівки кажуть, церква добре впливає на їхніх пацієнтів.

– Наші хворі ходять туди з радістю, – розказує ”ГПУ” лікарка Оксана Древицька. – Будь-які контакти із зовнішнім світом ідуть їм на користь. Тому важливо, що церква розташована не в клініці, а поряд, і туди ходять кияни. У храм можна прийти будь-коли, поставити свічку, помолитися.

Столичний мер Леонід Черновецький нещодавно поставив свічку й пожертвував церкві 50 грн. Міська влада виділила на ремонт 3 млн грн.

Храм належить УПЦ Московського патріархату.

Джерело: “Газета по-українськи”