Марія Кадомська, Наталія Кондель-Пермінова

443.7. Їдальня, 1907 (архіт.).

Поруч з будинком амбулаторії.

Автор проекту – арх. В. Обремський. 1909 їдальню було передано правлінням КПІ комітету Товариства допомоги нужденним студентам, що здавав приміщення орендарям на визначених умовах з відповідними цінами та обов’язковим меню. У цокольному поверсі розміщувалися квартира, котельня, два льохи, на першому – обідня зала на 198 відвідувачів і підйомник, на другому – приміщення кухні та квартира. Частину приміщень використовували для проведення наукових, економічних зібрань, спортивних занять, засідань «Професорського клубу».

Двоповерховий з цокольним поверхом, цегляний, у плані прямокутний. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям.

Архітектурне вирішення витримано в єдиному стилі з іншими спорудами інститутського комплексу. Симетрію плану на головному фасаді підкреслено центральною розкріповкою з арковим портиком. Центральну й дві бічні розкріповки завершено аттиками зі шпилями. Фасадні площини обабіч головного входу включають по три віконні осі. Вікна другого поверху – з напівциркульними перемичками, інші – з лучковими. Увінчує фасади розвинений карниз.

Типологічно цінна пам’ятка, є невід’ємною частиною комплексу КПІ.

Тепер перебуває на ремонті.

Література:

ДАК, ф. 18, оп. 1, спр. 1091, 1424; Центральний державний архів-музей літератури та мистецтва України, ф. 305, оп. 1, спр. 7.