Віктор Харламов

281.7. Палац південний, 10 ст. (археол.).

Вул. Володимирська, 2. Залишки споруди містяться під огорожею території Національного музею історії України.

Досліджували Д. Милєєв 1911, С. Вельмін 1914. У плані будівля прямокутна, зорієнтована по осі північ–південь.

Завдовжки 46 м, завширшки 11,5 м.

Внутрішній простір поділено двома поперечними стрічками фундаменту на три частини. Двоє бічних приміщень квадратні, середнє – прямокутне, у 2,5 раза більше за бічні. Фундаментні рови завширшки 1,7 м, завглибшки 0,6 м. На дні ровів виявлено залишки дерев’яних балок (лежнів), укладених уздовж напрямків стін по чотири в ряд, і поперечні балки, скріплені з поздовжніми на перехрестях залізними костилями. У проміжках між поздовжніми балками зафіксовано ряди правильно розташованих дерев’яних кілків. Кілки квадратні у перерізі, загострені донизу, вбиті у материковий грунт вертикально (добре простежувалися за порожнинами, що залишилися від них у щільному лесі). Лежні залито вапняним розчином. Бутове мурування фундаментів збереглося на дні ровів лише в кількох місцях. Фундамент стіни викладено на вапняному розчині з домішкою дрібнотовченої цегли (цем’янки).

Матеріали досліджень зберігаються в Національному музеї історії України і Державному Ермітажі (Санкт-Петербург).

Література:

Вельмин С. П. Раскопки имп. Археологической комиссии в Киеве в усадьбе Десятинной церкви летом 1911 // Университетские известия. – К., 1914. – Октябрь. – Прибавл. II; Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1961. – Т. 2; Толочко П. П. Історична топографія стародавнього Києва. – К., 1970.