1830-і рр. Загальний вигляд

Хрещатик.

Літографія І. Селезньова з малюнка з натури В. Пассека. І половина XIX ст. Науково-технічна бібліотека Науково-дослідного інституту будівельного виробництва Держбуду УРСР, Київ.

В романтизованому пейзажі на тлі Дніпра та вигаданих пагорбів Задніпров’я зображено пам’ятник-колону на честь самоуправління міста. Споруджено її в 1802-1808 pp. Автором вважають А. І. Меленського, але ще Ф. Ернст зробив припущення, що, можливо, автором колони був О. Ельдезін. Назва художнього твору «Хрещатик» не випадкова. Довгий час вважалося, що Хрещата долина названа так не через те, що в ній перехрещувалися яри, а тому, що по ній протікав Хрещатицький ручай, який начебто названий так тому, що в ньому великий князь Володимир хрестив 12 своїх синів. Саме над ручаєм у II половині XVII ст. була збудована каплиця, а на її місці – пам’ятник-колона, яку називали ще «Нижнім памятником Володимиру», «Пам’ятником хрещення киян», «Пам’ятником хрещення Русі».

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 115.