Елементи інтер’єру

Іконостас, кін. 16 ст. (?)

Видатною пам’яткою українського мистецтва був іконостас Успенської церкви Києво-Печерської лаври. Відносно часу його виникнення існують різні думки. На жаль, він не зберігся і про нього ми можемо судити на основі мідної литої копії – складня, що його було виконано на замовлення московського патріарха Никона (середина XVII ст.) як зразок для іконостаса Ново-Афонського монастиря [Н.И.Петров. Альбом достопримечательностей церковно-археологического музея при Киевской духовной академии, вып. III. К., [1914], стор. 31]. Ця копія, що сама по собі є видатним витвором дрібної пластики, вражає майстерністю виконання й детальністю відтворення орнаментального різьблення. Ікони в ньому скопійовано фарбами. Ряд іконографічних особливостей іконостаса (дослідження С. А. Таранушенка [С.А.Тapанушенко. Український іконостас. Стаття зберігається в Інституті теорії, історії та перспективних проблем радянської архітектури у Києві]) і те, що на іконі з святими Феодосієм і Антонієм зображено Успенський собор Києво-Печерської лаври до перебудов, яких він зазнав за Петра Могили, дозволяють говорити про походження його з кінця XVI – початку XVII століття. Значні роботи в соборі провадились наприкінці XVI століття, коли князь Василь Костянтинович Острозький ставив надгробок своєму батькові Костянтину. Можливо, що саме в цей час і виник іконостас, бо Павло Алеппський, який бачив його в 1665 [треба – 1654] році, захоплюючись його виглядом, писав, що він вже старий. Проте розвинута пластика та дещо барочний характер окремих елементів іконостаса вказують на пізніше походження, можливо десь з середини XVII століття. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 128]