2008 р. До Нижньої лаври зробили нову браму

Олена Вальчук

Дата: 08.05.2008

Нова цегляна арка з чавунними воротами з’явилася на в’їзді до Нижньої лаври. Її встановили на місці знесеної споруди – пам’ятки архітектури 1850-1852 років. Унікальну арку невідомі знесли у ніч на 8 жовтня 2007-го. У монастирі кажуть, що цегла старої пам’ятки падала відвідувачам на голови. Тому її довелося прибрати.

– Нові ворота не мають жодної історичної цінності! – розповідає ”ГПУ” Євген Кабанець, 40 років, працівник Києво-Печерського історико-культурного заповідника. – Тепер точно можна сказати: стару арку знесли спеціально, а нову зробили вищою, аби через неї могли проїжджати високі вантажівки й фури. Колись вони оббивали верх унікальної споруди. Нова брама не автентична, вона не відтворює первісної композиції!

Браму-замінник проектувала майстерня ”Ю. Лосицький”. За повідомленням прес-служби Української православної церкви Московського патріархату, арку відновили за свій кошт.

– Пам’ятник архітектури знищений назавжди, – говорить директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець. – Кажуть, ворота відновлювали за рахунок монастиря. Але я впевнений: це робили за кошти бюджету.

Києво-Печерська лавра – державний музейний комплекс, який частково використовують як монастир, і резиденція Київського митрополита УПЦ Московського патріархату.

Джерело: “Газета по-українськи”