2011 р. Київ, який ми втрачаємо

Ігор Луценко, Альона Мірошник

Дата: 28.03.2011

Цінність. Площа впродовж усієї своєї історії Контрактова площа була яскравим прикладом суто «публічного простору», як висловилися б сучасні вчені. За часів Київської Русі тут збиралося віче, торжище, а з кінця ХVIII століття – кипів Контрактовий ярмарок. Та й тепер площа залишається одним із головних «місць зустрічі» для киян.

Хоча загальна картина й зіпсована жахливими, безладно побудованими МАФами, площа все-таки зберігає свій особливий, самобутній шарм. Цьому сприяють відкритий простір досить великого скверу і сусідство історичних споруд – Контрактового дому та Гостинного двору, Києво-Могилянської академії, фонтану «Самсон».

Загрози. Уже кілька років Київська міська і Подільська районна адміністрації носяться з ідеєю «повернути Контрактовій площі історичний вигляд». Ідея, на перший погляд, цілком похвальна, проте, як і будь-який «план реконструкції», спущений київською владою, криє в собі підступ. По-перше, «відбудовувати» збираються нібито за «історичним» проектом шотландського архітектора Гесте, який створив 1817 р. Контрактовий дім. Поруч із ним Гесте планував побудувати магістрат, проте цю ідею так і не було реалізовано. Тепер же київські чиновники збираються «відновити» будинок, який ніколи не існував, видавши його за історичний.

По-друге, сумніви викликає призначення нової будівлі. «Якщо місто знайде гроші, там буде Музей історії Києва. Якщо треба буде шукати спонсора, це буде громадський центр або готель, тому що нині модно будувати готелі. Будуватимемо те, що нам замовлять і за що заплатять», – прямо заявив Юрій Лосицький, головний архітектор проекту, відповідаючи на запитання представників Києво-Могилянської академії в інтерв’ю студентській газеті «Сковорода».

Сподіватися на те, що гроші для реконструкції знайдуться в міському або, тим більше, районному бюджеті, було б украй наївно. Нинішнього року Київрада з великими потугами назбирала грошей на підтримання рівня зарплат лікарям і вчителям – яка вже тут реконструкція Контрактової. З цього можна зробити висновок, що гроші отримають від приватного інвестора, тобто під виглядом реконструкції «історичного» будинку на площі збираються побудувати черговий готель або торговельно-розважальний центр.

«Таке будівництво знищить публічний простір площі й залишки соціального життя, – вважає Інна Совсун, член робочої групи Києво-Могилянської академії з питань реконструкції Контрактової площі. – У те, що знайдуться гроші для Музею історії Києва, я не вірю».

Ще одна тривожна примха влади – ідея неодмінно поставити на Контрактовій пам’ятник Петру Могилі. «Сам проект пам’ятника нашого колеги з кафедри культурології оцінюють доволі низько. До того ж пам’ятник коштує 10 мільйонів гривень! І його збираються поставити перед корпусом академії, де доводиться заощаджувати на всьому – аж до електроенергії», – каже Совсун.

Михайло Сагайдак, директор Центру археології Києва Інституту археології НАНУ, заявив, що при проектуванні не враховано думки вчених. У результаті при будівництві ТРЦ можуть бути знищені унікальні археологічні артефакти, яких дуже багато під землею на Контрактовій площі.

Хто будує? Ідея реконструкції площі з’явилася в чиновників КМДА та Подільської адміністрації. Одним з головних її промоутерів був Руслан Кухаренко, тодішній начальник головного комітету охорони культурної спадщини. Восени минулого року його заарештували за обвинуваченням у шахрайстві. З СІЗО він вийшов тільки в січні, а незабаром має постати перед судом.

Власне будівництвом займатиметься архітектурна майстерня Юрія Лосицького, яка працювала раніше над відновленням Михайлівського собору. При цьому думка інших зацікавлених сторін, зокрема Києво-Могилянської академії, громадських організацій Подолу, наприклад «Старий Поділ», не враховується. Приватного інвестора, який бажає вкласти гроші в проект магістрату, поки що не знайшли. Проте вже тепер можна прогнозувати, що власниками приміщення в такому комерційно привабливому місці стануть аж ніяк не громадські організації чи освітні центри.

Правовий аспект. Контрактова площа – частина історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Крім того, вона розташована в охоронній зоні пам’ятки археології «Культурний шар Подолу». Відповідно до чинного законодавства, на таких територіях можна проводити тільки реконструкцію або реставрацію і виключно після проведення експертної ради та археологічних досліджень.

Джерело: «Дзеркало тижня. Україна»