2007 р. Яценюк заборонив знищувати серце Києва

Дата: 11.12.2007

Документ дослівно. Коментар Прес-служби МЗС у зв’язку з будівництвом житлового будинку за адресою: перетин провулку Десятинного та Пейзажної алеї у м.Києві

У зв’язку з систематичною появою публікацій та значною увагою з боку деяких ЗМІ до питання будівництва житлового будинку за адресою: перетин провулку Десятинного та Пейзажної алеї у м.Києві, Прес-служба МЗС України повідомляє таке.

Відповідно до наказу Міністра Арсенія Яценюка Міністерство закордонних справ України скасувало повноваження акціонерного товариства „Українське майно” на здійснення керівництва спільною інвестиційною діяльністю з будівництва згаданого будинку, які були закріплені у відповідному договорі, у зв’язку із недотриманням цією фірмою ряду його положень та широким громадським розголосом цієї справи.

Таким чином, це рішення унеможливлює проведення подальших робіт з будівництва житлового будинку від імені МЗС України без погодження з Міністерством.

* * * * *

Міністерство закордонних справ заборонило продовження будівництва житлового будинку, розпочате на замовлення МЗС на перетинанні провулка Десятинної і Пейзажної алеї в Києві, без узгодження з міністерством. Про це повідомила прес-служба МЗС, передає Обком з посиланням на Українські новини.

Відповідно до наказу екс-міністра іноземних справ Арсенія Яценюка МЗС скасував повноваження акціонерного товариства “Українське майно” по керівництву спільною інвестиційною діяльністю по будівництву будинку, що були закріплені у відповідному договорі.

МЗС скасував повноваження акціонерного товариства в зв’язку з недотриманням низки положень договору по спільній інвестиційній діяльності і широким суспільним розголосом справи.

Відтепер “Українське майно” не може проводити подальші роботи по будівництву житлового будинку від імені МЗС без узгодження з міністерством.

За повідомленнями ЗМІ, будівництво на перетинанні провулка Десятинної і Пейзажної алеї на замовлення МЗС викликало низку акцій протестів з боку мешканців прилеглих будинків і громадських організацій у зв’язку з вирубкою дерев і розміщенням будівництва на території охоронюваного ЮНЕСКО заповідника “Древній Київ”.

* * * * *

Пейзажі Пейзажної багатоповерхівка не зіпсує. Будівництво біля Десятинної церкви зупинено

Скандальне будівництво на перетині Пейзажної алеї та Десятинного провулку в Києві зупинено. Відповідне рішення було ухвалене після того, як у справу втрутився особисто екс-міністр закордонних справ, а нині спікер ВР Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, землевідвід під будівництво елітної багатоповерхівки дала ще Київрада попереднього скликання. Бозна-чим тоді керувалися депутати, але під багатоповерхівку відвели місце у самісінькому серці стародавнього Києва. Майданчик під будівництво елітного житла розташований усього за декілька метрів від руїн Десятинної церкви, поряд із каменем, на якому викарбувано: «Звідси пішла земля руська».

Фахівці кажуть, що на цьому місці розташований фундамент палацу князя Володимира, а сама територія перебуває під охороною ЮНЕСКО. А тому будувати тут, як, власне, в межах усього заповідника «Давній Київ», нічого не можна. Не дивно, що небайдужа громадськість виступила з протестами проти будівництва.

Родзинкою цього будівельного скандалу стало те, що дім зводили на замовлення МЗС – відомства, яке, навпаки, мало б слідкувати за тим, аби Україна дотримувалась міжнародних конвенцій, у тому числі й щодо охоронних зобов’язань перед ЮНЕСКО.

Численні публікації в пресі, зокрема, й в «УМ», та звернення киян і громадських організацій не були марними. Будучи міністром закордонних справ, Арсеній Яценюк видав наказ, яким скасовано повноваження акціонерного товариства «Українське майно» на будівництво багатоповерхівки, повідомляє прес-служба МЗС України. Мотивація – «у зв’язку із недотриманням цією фірмою низки положень відповідного договору та широким громадським розголосом цієї справи».

Однак чи поставлено в цій справі крапку? Адже з дня на день у закордонне відомство прийде новий керівник…