Церква Стрітення (старокиївська)

Стрітенська церква. Стара дерев’яна церква Стрітення Господня стояла поруч з давньою Львівською (Жидівською) брамою ще у 17 ст. У 1752 р. було споруджено нову, теж дерев’яну, Стрітенську церкву. Цей храм проіснував до середини 19 ст., коли його знесли і почали будувати цегляний. Нову споруду звели в 1853-1861 рр. Квадратна у плані, мала ознаки перехідної архітектури від класицизму до російського стилю. Фасади членувалися півколонами, які переходили у три кілеподібні шпилі (кокошники). Квадратний у плані барабан зі скошеними кутами мав цибулясту баню. У 1883 р. В. Ніколаєв кардинально перебудовує і збільшує храм. Тепер хрещата у плані споруда набула виразних форм візантійської культової архітектури. У 1911-1912 рр. церкву ще раз реконструювали за проектом Є. Єрмакова.

Декоративне оздоблення фасадів реконструйованого храму було подібне до Володимирського собору, будівництво якого тільки-но завершилось. Над середохрестям розміщувалась напівсферична баня на гранчастому у плані барабані з напівциркульними вікнами і закомарами. Вікна відокремлювались спареними колонами та чергувалися з розписаними нішами. Фасади декорувались орнаментами з грецькими хрестами. Над притвором звели масивну дзвіницю з напівсферичним куполом (збільшена під час останньої реконструкції). Її гранчастий у плані барабан мав півциркульні дзвонові отвори та ніші з розписами, які обрамлялись півколонами та ліпними гірляндами. Вхід до церкви оформлювався півциркульним порталом, над яким розміщувався біфорій. Головною святинею церкви була ікона Богоматері Всіх Скорботних Радості, яка, як вважалось, раніше містилась на Львівській брамі. За одну ніч 1923 р. «самообновились» бані Стрітенської церкви, тобто знову стали позолоченими.

Пам’ятку зруйновано більшовиками в 1930-х рр. Містилась на розі вул. Великої Житомирської та Стрітенської. Споруду включено до списку пам’яток, які мають бути відтворені.

Недавно киевский градсовет одобрил проект церкви Сретения Господня на Львовской площади (ул. Б.Житомирская, 33) архитектора Яноша Вига. Здание поражает своим нетрадиционным видом — оно выполнено из стекла…

Більше фотографій:

Фото 1920-х (?) рр. із заходу.