Церква св.Феодосія (Дарниця)

Розмір зображення: 900:585 піксел

Святого Феодосія церква. Споруджена в кінці 19 – на початку 20 ст. у лівобережному селищі Дарниця, яке тоді входило до складу Чернігівської губернії. З кінця 19 ст. ця територія стає популярною дачною місцевістю. Після будівництва в 1903 р. тут залізничної станції район заселяється залізничниками. Феодосіївська церква являла собою рідкісний зразок використання українських необарокових форм у культовій архітектурі кінця 19 – початку 20 ст.

Дерев’яна, обкладена цеглою, прямокутна у плані, завершувалася четвериком, на якому стояв барабан з грушоподібною банею. Над притвором розміщувалась дерев’яна двоярусна дзвіниця з наметовим завершенням. У 1930-х рр. дзвіницю та баню було розібрано. Храм до останніх днів залишався діючим.

Пам’ятку було зруйновано в 1962 р. за розпорядженням виконкому Київради. Містилась на вул. Ялтинській, 5.

Іван Биков 5 січня 2021 р. написав:

Дерев’яна церква Феодосія Чернігівського була збудована у 1902-03 роках за проектом архітектора Миколи Гарденіна та на пожертви дворянки Н.Н.Оржанської, яка була похована біля цього храму ще до початку його будівництва. На зведення храма вона заповідала 5400 рублів. Ще частину коштів пожертвували місцеві жителі, але ця сума була досить незначною. Дзвони для церкви були пожертвувані Н.Г.Вербовою.

Храм було закрито біля 1936 року. У 1937 році використовувалась як фізкультурний зал м’ясокомбінату. Але невдовзі споруду була розібрана богоборцями. Так було знищено один з небагатьох дореволюційних храмів Київського Лівобережжя.

[+ фото опублікував]