Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Церква св.Феодосія (Дарниця)

Святого Феодосія церква. Споруджена в кінці 19 – на початку 20 ст. у лівобережному селищі Дарниця, яке тоді входило до складу Чернігівської губернії. З кінця 19 ст. ця територія стає популярною дачною місцевістю. Після будівництва в 1903 р. тут залізничної станції район заселяється залізничниками. Феодосіївська церква являла собою рідкісний зразок використання українських необарокових форм у культовій архітектурі кінця 19 – початку 20 ст.

Дерев’яна, обкладена цеглою, прямокутна у плані, завершувалася четвериком, на якому стояв барабан з грушоподібною банею. Над притвором розміщувалась дерев’яна двоярусна дзвіниця з наметовим завершенням. У 1930-х рр. дзвіницю та баню було розібрано. Храм до останніх днів залишався діючим.

Пам’ятку було зруйновано в 1962 р. за розпорядженням виконкому Київради. Містилась на вул. Ялтинській, 5.