Церква Серця Христового

Розмір зображення: 1007:1060 піксел

Святого Серця Христового (греко-католицька) церква. Дерев’яний храм, перенесений у 1915-1916 рр. зі Східної Галичини і знову зібраний на вул. Ново-Павлівській. Церква мала служити потребам біженців із Західної України та українців-військовополонених австрійської армії. Під час українських визвольних змагань 1917-1920 рр. церква була відома як храм січових стрільців Галицько-Буковинського куреня (згодом – полку, корпусу армії УНР).

Була типовим прикладом галицького церковного дерев’яного зодчества 19 ст. За структурою належала до п’ятизрубних одноверхих церков. Вкривалася ґонтовим дахом. Над навою розташовувався восьмигранний барабан з грушоподібною банею.

Пам’ятку було зруйновано в 1935 р. згідно з постановою Київміськради від 22 листопада 1934 р. «за вимогою робітників-пайовиків будівельного кооперативу Жовтневого району, які вимагали закриття і зносу костьолу, оскільки на даній території має бути збудовано два житлових будинки». До того ж у постанові говорилось, що «робітники… вимагають закриття костьолу, оскільки він є місцем затемнення свідомості людства на терені житлового комбінату». Містилась на вул. Ю.Коцюбинського, 10-12, де тепер посольство США.