2011 р. Українська влада приховує правду від ЮНЕСКО

Дата: 24.06.2011

«Українська влада навмисно надає ЮНЕСКО неправдиву інформацію про ситуацію навколо забудови історичного центру столиці, оскільки не збирається зупиняти будівництво у буферній зоні Софії Київської», – вважає лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

У коментарі УНІАН він повідомив, що активісти партії «Громадянська позиція», які захищають центр Києва від незаконної забудови та неодноразово ставали на шляху будівельної техніки, у ці дні перебувають на засіданні ЮНЕСКО в Парижі. Звідти вони повідомляють, що Національна комісія України у справах ЮНЕСКО та Міністерство культури України звітують представникам цієї міжнародної організації про неіснуючі досягнення влади у боротьбі з незаконними забудовами через прийняття мораторію та взяття під контроль усіх будівництв у історичному центрі міста.

Проте насправді, будівництво на об’єктах, що знаходяться в історико-культурному центрі столиці досі триває, а будівельні компанії продовжують отримувати дозволи від державних органів.

А. Гриценко висловив переконання, що ЮНЕСКО не знає про те, що насправді відбувається у буферних зонах Києва та інших незаконних будівництвах у центрі міста, роботи на яких і досі продовжуються, незважаючи на протести киян, громадських організацій, приписи столичної прокуратури та рекомендації експертів ЮНЕСКО.

Він також наголосив, що наближені до влади бізнесмени, незважаючи на застереження ЮНЕСКО, не поспішають зупиняти забудови в центрі столиці, оскільки не хочуть втрачати надприбутки, навіть ризикуючи унікальними об’єктами, що знаходяться у списку Всесвітньої культурно-історичної спадщини ЮНЕСКО – Софійським собором та Києво-Печерською лаврою, які можуть виключити з цього переліку.

А. Гриценко вимагає, щоб «Президент, Кабінет міністрів і голова КМДА негайно зупинили будівельні роботи та скасувати всі дозволи на будівництво, що були отримані незаконним шляхом». «Подальшу долю цих забудов мають вирішити самі кияни на відкритих громадських слуханнях, а не депутати Київради, довіри до яких нема вже давно», – підкреслив лідер «Громадянської позиції».

В разі дальшої бездіяльності українських чиновників, за його словами, «члени Громадянської позиції та усі небайдужі кияни будуть писати листи та колективні звернення до ЮНЕСКО та керівництва інших країн з проханням привернути увагу міжнародної спільноти до продовження незаконного будівництва навколо Софії Київської та невпинного спотворення історичного центру Києва».

«В ЮНЕСКО мають знати правду про те, як українська влада ставиться до збереження пам’яток Всесвітньої історії та культури», – переконаний А. Гриценко.

Джерело УНІАН