2011 р. Прес-реліз за результатами роботи Тимчасової комісії з перевірки об’єктів, що…

2011 р. Прес-реліз за результатами роботи Тимчасової комісії з перевірки об’єктів, що будуються в центральній історичній частині м. Києва

Дата: 19.05.2011

Закінчила роботу тимчасова комісія з перевірки об’єктів, що будуються в центральній історичній частині м. Києва на відповідність державним будівельним, санітарним та екологічним нормам, створена згідно з розпорядженням КМДА від 15.04.2011 № 566. Активну участь у роботі комісії приймали представники громадськості від кожного з зазначених об’єктів будівництва. За результами перевірки комісія дійшла наступних висновків:

1. Стосовно будівництва торговельно-офісного центру по вул. Богдана Хмельницького, 7 комісією виявлені порушення в питаннях: надання земельної ділянки Київрадою, а саме: порушення нормативних вимог ДБН 360-92** щодо відстані між існуючими будинком та новобудовою; ДБН В.2.3-7-2003 щодо розташування об’єкту над діючою станцією метрополітену; відсутність належного погодження проекту будівництва з центральним органом охорони культурної спадщини. Комісія вважає за необхідне вжити заходів для зупинення та демонтажу будівництва ТОЦ по вул. Б. Хмельницького, 7 з подальшим відновленням скверу з комплексним благоустроєм території коштом забудовника.

Запропонувати забудовнику іншу земельну ділянку для реалізації його проекту.

2. Розглянувши матеріали по будівництву житлового комплексу по вул. О. Гончара, 17-23 комісія вважає за доцільне:

– терміново зупинити всі будівельні роботи;

– перевірити законність та чинність наданих погоджень та розглянути питання законності виділення земельної ділянки по зазначеній адресі та питання щодо скасування п. 65 рішення Київської міської ради від 15.07.2004 № 419/1829 щодо виділення земельної ділянки;

– звернутись до Прокуратури м. Києва та Генерального прокурора України з клопотанням зобов’язати державну архітектурно-будівельну інспекцію скасувати дозвіл на проведення будівельних робіт на зазначеному об’єкті;

– звернутись до Київської міської Ради з клопотанням прискорити прийняття рішення «Про мораторій на проведення будівельних робіт в межах вулиць Іринінська, Рейтарська, О. Гончара, Велика Житомирська, Михайлівська та Михайлівський провулок».

3. Вивчивши матеріали щодо будівництва житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями, приміщеннями соціальної сфери та підземним паркінгом на вул. Пирогова та вул. Богдана Хмельницького, 2/37 літ. «Б» комісія встановила, що на даний час ТОВ «Торговий дім Міжнародної спілки українських підприємців» не має правових підстав для використання земельних ділянок загальною площею 0,23 га на вул. Пирогова, 2а та вул. Богдана Хмельницького, 2/37 «Б» у Шевченківському районі м. Києва.

Подальше будівництво технологічно неможливе та небезпечне в рамках наявного проекту, оскільки пов’язане з реальною загрозою нищівних деформацій та повного знищення найближчого житлового будинку за адресою Пирогова, 2 та оточуючих трьох пам’яток архітектури. Комісією пропонується:

– Київській міській державній адміністрації внести пропозицію до Київради щодо відміни її рішення від 07.07.2005 № 609/3185 та від 18.02.2007 № 122/783;

– забезпечити демонтаж збудованих конструкцій з відновленням благоустрою території.