2008 р. Вандалізм на цвинтарі

Марія Остерська

Дата: 03.09.2008

Могила Порфирія Мартиновича внесена до Державного реєстру пам’яток історії та культури України, отже, перебуває під охороною держави. Адже Мартинович, однокашник художників Сергія Васильківського й Миколи Самокиша в Петербурзькій Академії мистецтв, залишив по собі унікальні розвідки з історії кобзарства, численні малюнки з українського побуту кінця ХІХ – початку ХХ століття, заснував Красноградський краєзнавчий музей.

Цього року виповнюється 75 років від дня його смерті. Він помер у грудні 1933 року від голоду. Це один із небагатьох городян-інтелігентів, який розділив долю з селянством.

Розбиту могилу Мартиновича виявив на Красноградському цвинтарі віце-президент Фонду імені Гната Хоткевича харків’янин Кость Черемський. «У неділю я прийшов на кладовище, щоб покласти квіти на могилі родичів, а також до меморіального хреста жертвам Голодомору і могили Порфирія Мартиновича, – розповідає пан Черемський. – Утім надгробок був повалений і потрощений, на нього впало велике дерево».

Невідомо, хто і навіщо підпиляв це дерево наприкінці літа. Звернення з проханням розслідувати акт руйнування Фонд Гната Хоткевича передав до органів влади. Як повідомляє ЛігаБізнесІнформ, зловмисники осквернили могилу з «інженерним підходом» – дерево впало прямісінько на могильну плиту, розбивши її.

«Я чув про це питання, – розповів «УМ» голова Красноградської районної держадміністрації Антон Геращенко. – І дав завдання співробітникам відшукати пам’ятник». За словами Антона, кладовищем опікується комунальне підприємство. «На жаль, у нас немає можливості охороняти кладовище 24 години на добу», – сказав районний голова. Утім розпил дерева свідчить, що його повалили вже близько місяця тому.

Не годиться стверджувати навмисність руйнування, поки не здійснене розслідування. Однак мешканців області тривожать паралелі з нещодавніми актами вандалізму. Так, цього літа у Харкові невідомі понівечили меморіальну дошку кардиналу УГКЦ Йосипу Сліпому, кілька разів облили фарбою пам’ятний знак загиблим воїнам УПА, повалили пам’ятник героям Крут. Поки що ці злочини не розкрито.

Джерело: “Україна молода”