1987 р. Народна архітектора українських Карпат

Наприклад, с. Кам’янське Іршавського р-ну на Закарпатті (кадастральні карти за 1864 р.) розвивалось, як і інші рядові поселення, – забудова тут була здійснена рядова, з обох боків дороги. З часом ця забудова ущільнюється, а далі на садибних ділянках, в їх глибині, виникають нові двори, до яких прорізуються з головної вулиці короткі вулички. Таким чином село набуло гребінчастої форми. Деякі дослідники виникнення гребінчастих частин сіл розглядали як поселення патронімії [Стельмах Г.Ю. Історичний розвиток сільських поселень на Україні. – С. 54 – 55]. Не заперечуючи загалом цієї думки, слід відзначити, що згадане с. Кам’янське набуло гребінчастої форми пізніше – в час утвердження тут капіталістичних відносин, тобто ця форма є наслідком зміни садибних наділів, на яких будувались усе нові й нові двори. Це стосується і планіровки села. Так само розвивалось і с. Сможе Сколівського р-ну, через яке здавна пролягала трактова дорога, а від неї до глибинних забудов тягнулися провулки.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 25 – 26.