2000 р. Куті двері Кам’янецької катедри

Наталя Урсу-Яворська

Декоративності й ошатності надали середньовічній архітектурній пам’ятці – Петропавлівському катедральному костелу в Кам’янці-Подільському куті двері роботи Андрія Шреєра та його помічників Віктора Крапивки й Олександра Миронюка. Двері зроблено холодним способом, вручну, з нержавної сталі з доданням мосяжних нют і бронзового литва – накладних елементів і ручок-калатал. Замок (власної конструкції майстра) – зіркової системи з шістьма точками замикання.

А.Шреєр відтворив характерний для середньовіччя мотив виноградного листя в рельєфному декорі, що символізує Ісуса Христа, який, згідно з біблійною оповіддю, називав себе виноградною лозою. Такий мотив на головних дверях костелу ніби перегукується з найкращими світовими зразками художнього ковальства, зокрема з кутим декором собору Нотр Дам у Парижі – дивовижною в’яззю виноградного листя.

На бронзових литих накладках вміщено геральдичні символи Кам’янця-Подільського і папи римського, розташовані на тлі капітули – мальтійського хреста з атрибутами святих апостолів Петра і Павла (ключі й меч) та біскупської влади.

Двері А.Шреєра, безперечно, визначний твір ковальського мистецтва, що постав у тісному зв’язку з архітектурою.

Пам’ятки України, 2000 р., № 3-4