Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Розмір зображення: 800:518 піксел

Георгіївська церква та дзвіниця 1831 р. (вул.Суворова) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Церква св.Георгія 1851 – 1861 рр. та дзвіниця 1863 р. (вул.Суворова, 54) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква св.Георгія на Польських фільварках згадується з 1740 р. В 1758 р. – міцна дерев’яна триверха споруда з дзвіницею над притвором. Три братства при ній затверджені в 1746..1752 рр. Нова кам’яна церква збудована в 1851 – 1861 рр. Архітектор І.Аксельруд. Це п’ятиверха споруда псевдоросійського стилю, збудована разом з дзвіницею. Біля церкви були поховання з хрестами 1777, 1801, 1803, 1810 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 83 – 89].