Велика Слобідка с

Історичні адміністративні поділи

Село Велика Мукша – нині зветься Велика Слобідка. Село розташовано при впадінні р.Мукша в р.Дністер.

Перша згадка: 1460 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 181].

Указ Президії ВР УРСР від 7 березня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Кам’янець-Подільської області»: населені пункти Великомукшанської сільської Ради — село Слобідка Мукшанська іменувати село Слобідка, село Велика Мукша іменувати село Велика Слобідка і Великомукшанську сільську Раду — Великослобідська.

Геринович В.О. Стоянка неолітичної людини біля с.Велика Мукша Китайгородського району Кам’янець-Подільської округи. – Записки Кам’янець-Подільського інституту народної освіти, 1926 р., т. 1, с. 14 – 17.

На лівому березі р.Мукша при її усті знаходився земляний вал у формі кола [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 181. Імовірно, нині це місце затоплене Дністровським водосховищем.]