2008 р. Парафіяни самовільно відбудовують церкву

Олександра Чорна

Дата: 19.09.2008

3 січня цього року в райцентрі Яворів (Львівщина) дотла згорів дерев’яний храм Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, знаний в народі як Гірна церква. Це була пам’ятка архітектури ХVІ ст. На відбудову храму з держбюджету одразу виділили 130 тис. грн. Та процес погодження документів затягувався. Громада Яворова взялася за будівництво сама. У серпні почали заливати фундамент нової церкви з цегли.

– Держава нас дурила три місяці. Міністерство архітектури обіцяло виділити гроші на відбудову дерев’яної церкви, час йшов, а грошей немає. Ми вже давно фундамент зробили б. Тепер вирішили, шо скорше збудуємо за свої гроші, й почали зводити з цегли, – каже яворівчанин Михайло Куцик, 83 роки.

Чоловік у саморобному кашкеті з газети місить лопатою цементний розчин. Запитую, чи мають парафіяни дозвіл на будівництво.

– А нашо нам дозвіл? – знизує плечима. – У нас є благословення Владики. А будуємо церкву кам’яну, щоби була гарантія, що знову не спалять.

Парафія церкви Успіння налічує 1,5 тис. вірних. Для початку робіт гроші вже зібрано. Фундамент закінчують.

Керівництво району та області доводить, що відбудова мурованого храму є незаконною. Бракує погодження Міністерства регіонального розвитку та будівництва. Два тижні тому на нараді в заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Тараса Батенка чиновники вирішили вплинути на громаду Яворова через церковну владу. Готують звернення до Владики Ігоря Возняка та Глави УГКЦ Любомира Гузара з проханням переконати яворівчан призупинити будівництво.

– Львівська влада має чітко сказати, скільки коштів буде виділено на даний об’єкт, – говорить депутат обласної ради від Яворівського району Ростислав Новоженець. – Відбудувати ідентичну церкву не проблематично, адже збереглися креслення. Цьогоріч на відбудову архітектурних пам’яток в області виділено 22 мільйони. Тобто треба було тільки зачекати з розробкою документації. Мотиви у парафіян такі, що вони просто хочуть мати велику церкву. Але потрібно дбати про збереження своєї духовної спадщини. Тим більше, що у Яворові нині є шість церков і костел. А найближча велика греко-католицька церква стоїть за 100 метрів від Гірної.

Храм спалили грабіжники

Церква Успіння Пресвятої Богородиці внесена до реєстру пам’яток архітектури державного значення. Торік восени розпочали процес щодо занесення її у Золотий фонд ЮНЕСКО. Яворівчани-сторожі кажуть, що у церкві Успіння свого часу молилися російський цар Петро Перший та гетьман Богдан Хмельницький.

Правоохоронці припускають, що церкву спалили з метою пограбування. Серед руїн не знайшли чотирьох позолочених чаш, хреста, старих ікон, древньої церковної чаші. Злочинців шукають.

Джерело: “Газета по-українськи”