Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Церква св.Георгія 1902 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 258].

м. Яворів.

Яворівський.

Церква св. Юрія. 1902.

Міська церква отримала ерекційну грамоту від польського короля Яна III Собєського у 1676 р. У 1744 р. була вибудувала дерев’яна, хрещата в плані одноверха церква, увінчана на високому світловому восьмерику нави цибулястою банею з маківкою. У 1749 р. її наділив додатковим привілеєм Ян Вандалін Мнішек. Ремонтувалася в 1822 р.

У 1899 р., по розбірці старої церкви, наріжний камінь під нову святиню за проектом Василя Нагірного освятив перемиський владика Костянтин Чехович. Будівництво завершене у 1902 р. Це мурована хрестокупольна п’ятиверха церква візантінізуючих форм. Більша баня вінчає середхрестя, менші розташована по кутах головного об’єму. Поряд збереглася висока і велика стовпова дерев’яна дзвіниця з підсябиттям, збудована у 1764 р. По другій світовій війні церква не була зачиненою.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 744 – 746.

Довідка на сайті