Монастир василіян

Монастир василіян

Розмір зображення: 800:574 піксел

Василіянський монастир засновано у 1621 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Келії василіянського монастиря 1621 р. (вул.Спартака, 4) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 343].

м. Яворів.

Яворівський.

Церква Покрови Пр. Богородиці. 1863.

Жіночий василіянський монастир на Великому передмісті заснований у 1621 р. У 1636 р. яворівською міщанкою Марією Маргаритою Грицьківною Загайкевич, яка сама постриглася в нього, виділено для монастиря ґрунт. В цьому ж році монастир отримав привілей від Якуба Собєського, підтверджений польським королем Владиславом IV, а пізніше Яном III Собєським. У 1702 р. була споруджена дерев’яна церква. На 1803 р. в монастирі, окрім церкви, були дерев’яна дзвіниця та три дерев’яні корпуси келій. У 1828 – 1831 pp. звели муровані два двоповерхові та один одноповерховий будинок келій. У 1846 р. дерев’яна церква згоріла і в 1863 р. споруджено невелику муровану однонавову церкву з гранчастою апсидою, освячену в 1866 р. Монахині утримували міську школу для дівчат. По другій світовій війні в приміщеннях зачиненого монастиря влаштували лікарню.

Коссак Е. Шематизм провінції св. Спасителя Чина св. Василія Великого в Галіції і короткий погляд на монашество руске. Львів, 1867, с. 31, 32.

«Слово». – Львів, 1866, № 75.

Шематисм чина св. Василія В. в Галиціи на год 1857. – Львів, 1856.