2008 р. Лубківський не розуміє, чому вцілілі фрагменти Успенської церкви в Яворові нищаться…

2008 р. Лубківський не розуміє, чому вцілілі фрагменти Успенської церкви в Яворові нищаться просто неба

Дата: 14.04.2008

На згарищі церкви Успенння Пресвятої Богородиці в Яворові побував голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, письменник, відомий громадський діяч Роман Лубківський (перший народний депутат ВРУ від Яворівського району), який висловив думку, що цю святиню необхідно якомога швидше відбудувати, бо вона була не лише унікальною пам’яткою сакрального мистецтва в Україні, але й уособлювала український національний дух. Про це повідомив сьогодні, 14 квітня, власкор ЗІКу.

Роман Лубківський заявив інтелігенції Яворова, що розглядає варіанти фінансового сприяння відбудові Успенської церкви в Яворові, поцікавився результатами розслідування злочину. Одночасно він висловив здивування, чому вцілілі від вогню фрагменти церкви нині нищаться під відкритим небом.

Довідка ЗІКу

Проти ночі на 3 січня майже повністю згоріла перша в незалежній Україні греко-католицька церква Успення Пресвятої Богородиці, зведена в 1670 році, яка була історичною та архітектурною пам’яткою державного значення. Останки храму за давнім галицьким звичаєм поховано на міському цвинтарі в Яворові. Яворівським РВ ГУ МВСУ у Львівській області відкрито кримінальні справу про підпал церкви Успення Пресвятої Богородиці.

21 січня в Яворівський райвідділ міліції зۥявився 19-річний хлопець, який заявив, що саме він обікрав Успенську церкву в Яворові. А перед тим, на Водохреща, хтось підкинув на церковне згарище, під ялинку чаші, викрадені з Успенської церкви перед пожежею.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»