Горохівський район

Берестечко м

Берестечко м

Розмір зображення: 800:533 піксел

Перша згадка: 1.05.1445 р. у грамоті короля Казимира 4. В 1547 р. надано магдебурзьке право. У 1658 р. татари взяли у полон 750 чол. [Історія міст і сіл УРСР: Волинська область. – К.: 1970 р.].

Берестечко. У 1547 р. локаційний привілей одержав кн. Ф.Г. Пронський.

Джерело: Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5.

В 1570 р. Федір Русин сплачував подимне з частини Берестечка [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 286].

Фільм «» (2015)

Більше про Берестецьку битву – на сторінці музею «Козацькі могили».

Замок
Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р, Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку [Жолтовський…
Кляштор тринітарів (+)
Каплиця
Каплиця
Церква стоїть в центрі м-ка, вівтарем на схід. Спостереження М.І.Жарких, 17.08.1990 р. 	Довідка у Вікіпедії: uk.wikipedia.org
Церква св. Трійці (+)
Каплиця Теклівська 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15]. 	Каплиця…
Каплиця св.Теклі (+)
Синагога 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15].
Синагога (+)
Палац
Палац
Пам’ятник Богдану Хмельницькому
Фото Зенона Боровця, 19 жовтня 2017 р. 	Напис: «Вічна слава героя, полеглим у боях за свободу і незалежність Батьківщини».
Пам’ятник борцям за незалежність (+)
2008 р. Історична слава Берестечка звертається до нашої совісті