Церква св.отців

Церква св.отців

Розмір зображення: 800:555 піксел

Горбки. Церква святих отців вселенського собору, 1903 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 379.

Горбки Виноградівський район

Церква святих отців вселенського собору. 1903. (УГКЦ)

Спорудження типової мурованої церкви з бароковим завершенням вежі розпочали в 1891 р., а в 1903 р. церкву посвятили.

Церкву будували на гроші вірників. Значні кошти внесли сім’ї Юрія Петенка та Аґія, брати Бідзілі з сім’ями, які також дали для церкви землю. Церкву збудовано з каміння, деякі елементи – цегляні, а покрівля етернітова.

У 1931 р. церковний художник Ортман реставрував ікони та настінне малювання.

У 1908 р. в селі було 293 греко-католики, 2 римо-католики та 12 іудеїв. Із встановленням радянської влади церква була підпорядкована Московському православному патріархату з 1948 до 1989 р.

У 1970-х роках за куратора Івана Василькуна зроблено ремонт храму. Чотири дзвони встановлено на вежі, два з них подарували сім’ї Юрія Петенка та Айя. Один дзвін виготовив Ріхард Герольд. Коли почалася Перша світова війна, люди сховали дзвони в урвищі і їх не було реквізовано на військові потреби.

З 1990 р. церкву повернуто греко-католикам. Обслуговує громаду о. Леонтин Сайков.