Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:404 піксел

Горбки. Спорудження церкви св. духа на місці зруйнованого монастиря. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 694.

Горбки

Монастир Благовіщення пр. богородиці. 1926. (УПЦ)

Заснував цей жіночий скит виходець із сусідньої Веряці ієромонах Венедикт (Довбак). У 1925 р. він став парохом у Горбках і вирішив там збудувати для себе окрему келію на підвищенні Горбок, купивши ділянку землі від Меланії Петенько. У 1926 р. з дозволу місцевої влади та архімандрита Олексія почав будувати триверху церкву на честь Благовіщення. Допомагали йому будувати ієромонахи Інокентій (Чопик), Серафим (Гайналь) та інші послушники, і незабаром церква була готова. У 1928 р. єпископ Володимир віддав скит монашкам.

У радянський період на початку 1960-х років монастир було зруйновано.

Спорудження нової п’ятибанної цегляної церкви на місці зруйнованої організували в 1994 р. Михайло Арділан, Федір Агій та Іван Агій, куратор Іван Дзюга з сином Михайлом, який веде будівництво, Василь та Петро Шароді, а матеріалами допомогли місцеві підприємства.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 694.