2009 р. У Євпаторії знайшли вцілілу арку караїмського храму

Олександр Савоченко, Галина Резникова, Сергій Козир

Дата: 24.04.2009

Знахідка в Євпаторії. Ремонтуючи одну зі споруд, будівельники помітили незвичайний орнамент. Як виявилося згодом – це вціліла арка караїмського храму. Цей будинок у Євпаторії звели 19-го сторіччя. У ньому мешкала знана в місті родина Сеферових. Нещодавно будівлю почали ремонтувати. Знімаючи тиньк, робітники побачили незвичний орнамент. Вражені його красою, люди по консультацію звернулися до антиквара.

Олександр Кокулин, власник антикварної крамниці: Я находился в своем магазине. И приходит друг и говорит: ты видел, за углом отбивают штукатурку и там резьба выступает. И действительно, видна удивительная резьба.

Згодом краєзнавці з’ясували: оздоба на арці є культовими символами караїмів.

Давид Тирияки, керівник релігійної громади караїмів Євпаторії: Три знака в точности соответствуют – гранат, шестилепестковая розетка и кипарисы.

Учені припускають: будівельники знайшли вхід до кенаси. Адже такі візерунки розташовували саме на порталах караїмських храмів.

Костянтин Батозький, краєзнавець: Этот портал абсолютно точно соответствует тем порталам, которые находятся в наших кенасах.

Ремонт житлового будинку поки припинили. До справи взялися вчені. Якщо припущення караїмської громади справедливі – на євпаторійському туристичному маршруті «Малий Єрусалим» з’явиться ще одна пам’ятка.

Джерело: СТБ