2007 р. Дубенський замок обсадять карликовими туями

Інна Москальчук

Із-під мурів замку князів Острозьких у Дубні Рівненської області прибрали крислаті дерева.

Магістрат вирішив відкрити панораму пам’ятки для кращого споглядання. На кафедрі ландшафтного проектування Львівського лісотехнічного університету замовили дизайн скверу. Замість столітніх кленів, тополь і ясенів посадять карликові туї та ялівець, поміж них розіб’ють доріжки. Квітники засіють мальвами, сальвіями, чорнобривцями, хризантемами, ромашками та гвоздиками. Посадковий матеріал закуплять у місцевому ”Зеленгоспі”.

Співробітники дубенського ”Зеленгоспу” бензопилами постинали 12 уражених омелою дикорослих кленів і тополь. Молоді дерева залишили. На 21 стовбурі почистили крони. Доки сонячна погода, порубані колоди прибирають і вивозять вантажівкою.

– Зараз ”газик” під’їде, будемо колоди грузити, – поправляючи хустину говорить 48-річна Валентина Нечипорук. – Чоловіки нарізали й забралися, а нам, жінкам, тепер оті колоди тягати, – хитає головою. – Позувати вам? – підводяться, зауваживши фотоапарат у руках.

За кілька хвилин робітниці стають до роботи – громадять на купу граблями дрібні гілки, обрізану омелу. Підсохлу ділову деревину згодом пустять на лавки, а тріски та гілки використають в опалювальний сезон. За пропозицією львів’ян, перед замком посадять туї та ялівець. Саджанці граба висадять восени.

Орієнтовна вартість облаштування скверу – 100 тис. грн. Іще 40 тис. витратять на будівництво стоянки для туристичних автобусів. Частину коштів виділить міська влада міста, решту планують отримати від інвесторів.

Замок князів Острозьких почали зводити 1492 року. Фортифікацію неодноразово перебудовували. У ХVІІ ст. за проектом французького інженера Вобана звели корпус біля в’їзної брами та два бастіони зі сторожовими вежами. Замок жодного разу не був узятий штурмом.

Джерело: “Газета по-українськи”