2010 р. У Чернівцях ветерани вимагають демонтувати пам’ятник румунським воїнам з нацистською…

2010 р. У Чернівцях ветерани вимагають демонтувати пам’ятник румунським воїнам з нацистською символікою

Дата: 22.07.2010

Обласна та міська ради ветеранів, обласний Антифашистський комітет, культурно-освітнє товариство білорусів, обласне відділення Руського руху України, Буковинське Козацтво звернулися до голови ОДА та обласної ради, мера Чернівців, прокурора області, начальника УСБУ у Чернівецькій області з вимогою вжити заходів щодо демонтажу монумента в пам’ять румунських воїнів, загиблих на території Чернівецької області в 1941-1944 роках, встановленого у Чернівцях на єврейському кладовищі без жодного проекту всупереч українському законодавству. Про це повідомив 20 липня власкор ЗІКу.

Громадські організації, мешканці Чернівців звертають увагу на те, що пам’ятний знак «В пам’ять про румунських воїнів, які полягли в боях на території Чернівецької області в 1941-1945 роках» встановлено у Чернівцях в 2008 році на території єврейського кладовища, яке є історико-культурним заповідником державного значення.

Румунська громадська організація «Голгофа», яка була ініціатором встановлення цього пам’ятника, самовільно змінила зміст напису на монументі, який тепер радикально відрізняється від того, що був погоджений єврейською громадою, також внесла у композицію нацистський хрест, що суперечить українському законодавству. До того ж пам’ятник встановлено самовільно без жодного письмового дозволу, технічної документації та проекту. Усі звернення до товариства «Голгофа» з проханнями демонтувати пам’ятник ігноруються.

Ветерани нагадують, що існує дуже багато історичних документів про злочини румунської армії у період 1941-1945 року на території Буковини, репресії мирного населення. Зокрема, лише в липні у Чернівцях та містечках області було розстріляно майже 3 тисячі мирних мешканців, створено єврейське гетто, куди зігнано понад 50 тисяч мешканців міста. Друга румунська армія у 1942-1943 роках брала участь у знищенні партизанського руху на теренах Буковини, а губернатор провінції Буковина генерал Колотеску мав звання генерала СС.

Громадські організації Чернівців та Буковини вимагають демонтувати незаконно встановлений пам’ятник румунським воякам, які загинули у 1941-1945 роках на території Чернівецької області та вжити заходів щодо недопущення будь-яких зборищ на місці його розташування за участі румунських неофашистських організацій.

“Західна інформаційна корпорація”