2010 р. Відреставрували унікальну ікону «Святий град Єрусалим»

Дата: 13.04.2010

У Чернівцях відреставрували паломницьку ікону «Святий Град Єрусалим» – унікальний експонат із колекції Чернівецького художнього музею. Працював над іконою заслужений працівник культури України Володимир Краснов. За допомогою колег, митець відновлював ікону майже п’ять років. На сьогодні ікона «Святий град Єрусалим» – один з найцінніших експонатів Чернівецького художнього музею. Музей придбав ікону 1988 року у приватної особи.

«Коли ікона потрапила до нас, ми попередньо облікували її під назвою «Житія святих» і датували ХІХ століттям, – розповіла завідувачка відділом науково-освітньої роботи Чернівецького художнього музею Лариса Курущак. – Робота знаходилась в незадовільному стані, тому була здійснена профілактична заклейка експонату, а з 2005-го року Володимир Краснов розпочав його ґрунтовну реставрацію. Поки тривала реставраційна робота, нашим основним завданням було ідентифікувати чималу кількість зображених сюжетів».

Розмір ікони «Святий град Єрусалим» – 221х155 см. Вона написана олією на полотні. «Твір викликає особливий інтерес складною і водночас стрункою та чіткою рідкісною композицією й сприймається як триптих. Середня частина містить зображення інтер’єру Храму Воскресіння Господнього та інших Святих місць, святих великомучеників, сцену Страшного Суду.

Права та ліва частини присвячені відповідно Ісусу Христу та Божій Матері, над якими розміщені сюжети із Старого Заповіту, а по низу відтворені легенди про походження древа Животворящого Хреста та про деяких святих. Основою для зображень були тексти Священного Передання, Біблії, інші теологічні твори», – зазначила Лариса Курущак.

Оплатила реставрацію, як інформує видання «Молодий буковинець», Чернівецька єпархія УПЦ. «Ми ще не володіємо достатнім об’ємом інформації про такий різновид ікон та їхні назви, – зауважив керівник реставраційного відділу Чернівецького художнього музею, заслужений працівник культури України Володимир Краснов. – Відомо, що подібна робота є в Сирії. Під час мого перебування в болгарському місті Несебр в одному із місцевих храмів ми з дружиною побачили аналогічну ікону і зробили фотознімки, які послужили гарним орієнтиром на певних складних етапах реставраційної роботи».

Тепер ікона знаходитиметься у постійно діючій експозиції Художнього музею у Чернівцях.

Джерело: РІСУ