2008 р. Українські історичні поховання на Руському цвинтарі в Чернівцях потребують догляду та…

Громадська рада Українського народного дому

2008 р. Українські історичні поховання на Руському цвинтарі в Чернівцях потребують догляду та захисту

Дата: 21.04.2008

Створений наприкінці січня цього року громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями 19 квітня 2008 року провів свою першу масову акцію. В рамках загальноміської толоки волонтерами, які відгукнулися на заклики комітету, було прибрано та впорядковано могили майже п’яти десятків визначних діячів Буковини, які впродовж 19 та першої половини 20 століття зробили значний внесок в розвиток духовного, громадського та політичного життя нашого міста та нашого краю.

Крім активістів Українського народного дому, в заході взяли активну участь депутати Чернівецької міської учнівської ради, представники фракцій «Наша Україна», БЮТ та «Партія регіонів» Першотравневої районної ради, члени Молодіжного союзу «Наша Україна».

Подібні суботники проводяться в нашому місті щороку, однак лише на цей раз учасники акції отримали детальні плани Руського цвинтаря з нанесеними на них місцями історичних поховань, які потребують нашого та захисту. Активісти громадського комітету не лише забезпечили учасників акції робочими рукавицями та мінеральною водою, але й інформацією про кожне поховання та синьо-жовтими лампадками, які було запалено на кожній прибраній могилі.

Тож всі, хто того дня прийшов на Руський цвинтар, відчули свою причетність до великої традиції вшанування могил наших духовних предків, і працювали щиро та завзято – навіть семирічний Максим, котрий завзято допомагав своєму батькові.

Особливо втішила організаторів акції численна участь в ній молодих людей. Члени Молодіжного союзу Наша Україна ліквідували велику гору сміття біля гробниці Сидора Воробкевича, впорядкували та прибрали могили Іларія Карбулицького, Єротея Пігуляка, Миколи Спинула, Омеляна Оробка та ряду інших діячів українського національного відродження Буковини.

Депутати Чернівецької міської учнівської ради ретельно прибрали могили визначних педагогічних діячів нашого краю, з особливою любов’ю вшановуючи таких учителів як Євген Семака, Сергій Шпойнаровський та Корнелій Козак, які століття тому навчали їх попередників в українській гімназії м. Чернівців (тепер гімназія № 5).

На жаль, попри всі зусилля дирекції заповідника та громадськості, на Руському цвинтарі потрібно ще багато зробити, щоб він міг стати таким екскурсійним об’єктом, яким є, наприклад, Личаківський цвинтар у Львові. Стан деяких історичних поховань в Чернівцях є критичний і потребує термінового втручання фахівців.

Так, майже знищеним є пам’ятник і напис на могилі Мелетія Галіпа, визначного духовного та громадського діяча Буковини, батька Теодота Галіпа. Пам’ятник героєві війни з Наполеоном, нащадкові стародавнього боярського роду полковнику Івану Калмуцькому ми знайшли зваленим на землю надписом вниз, тож лише завдяки дружній співпраці всіх учасників акції цей безцінний рицарський монумент було повернуто в вертикальне положення – однак пам’ятник потрібно негайно реставрувати.

Так само вже кілька років залишається зваленим на землю надгробок директора української гімназії в Черінвцях, члена Української Національної Ради Корнелія Козака.

Алеї, на яких лежать найвизначніші історичні постаті Буковини – Сидір та Григорій Воробкевичі, Євгенія Ярошинська, діячі Української Національної Ради Буковини 1918 року не мають не лише твердого, але й часто жодного покриття. Тому громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями звертається до міської ради з пропозицією першочергово заасфальтувати (або викласти плиткою) алею, що веде від пам’ятника Юрію Федьковичу до пам’ятного хреста жертвам політичних репресій, а також до 90-літнього ювілею Буковинського Віча провести привести в належний стан надгробні пам’ятники всіх без винятку членів Української Національної Ради Буковини 1918 року та уможливити доступ до них в будь-яку погоду.

А всіх чернівчан громадський комітет з догляду за українськими історичними похованнями закликає до участі у наступних акціях, які крок за кроком наближатимуть нас до нашої спільної мети – перетворення Руського цвинтаря на місце вічного зберігання історичної пам’яті та архітектурної спадщини минулих поколінь.