2008 р. У Чернівцях відкрився музей єврейської історії та культури Буковини

Дата: 22.08.2008

Музей єврейської історії та культури Буковини відкрився у Чернівцях. Ця подія відбулася в межах Тижня єврейської історії та культури, що проходить в місті з 17 по 24 серпня. Про це 22 серпня повідомив ЗІК. «У музеї показані дві хасидські лінії, які зародилися на Буковині у ХІХ столітті та набули великого значення у всьому світі, – розповів голова Генеральної Ради Євроазіатського єврейського конгресу Йосиф Зісельс. – Це Вижницькі та Садгірські хасиди».

Є цікавий оригінал документа – рукописна сторінка із молитовника. Показано фрагмент молитви за імператора Франца І, написаної 1792 року. Ця молитва була куплена в Ізраїлі на аукціоні і подарована нашому музею. Брудним та розірваним знайшли старенький сіратомер (документ, який показує порядок молитв у місяці Омер (травень), – ЗІК.) за стільцями діючої синагоги.

В одному з куточків музею відтворено атмосферу єврейського дому. Усі предмети – оригінальні. Є і люстра, яку використовували на Буковині у першій половині ХХ століття, оригінальний годинник, старі стіл та стілець. Є приготування до шабату: склянка, блюда, два свічники. Можна побачити чоловічий, жіночий та дитячий одяг вижницьких хасидів.

Одним із найціннішим експонатів є сувій Тори, подарований равином із Івано-Франківська, який свого часу об’їздив усю Буковину і зібрав унікальні речі.

Відкрився музей у Центральному палаці культури Чернівців, збудованому на початку ХХ ст. на кошти єврейської громади міста як Єврейський народний дім.

У рамках тижня єврейської культури відбулося чимало подій. Зокрема, пройшла Міжнародна наукова конференція «Культура і мова ідиш», у якій взяли участь науковці з 15 країн світу. Ця конференція була присвячена першій історичній конференції з аналогічною назвою, яка відбулася в Чернівцях у 1908 році.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»