1998 р. Храми Чернігова

Найдавніші келії, що збереглися на території монастиря, розміщені з північного боку собору між дзвіницею і собором. Ці келії побудовані в XVI ст. – до того періоду, коли сталася велика пожежа під час польського нападу. Тоді тут розміщувалося житло настоятеля монастиря. Ці келії неодноразово розширювалися та відбудовувалися. У 1941 р. вони були дуже пошкоджені, тому те, що бачимо тепер, – реставрація 1954 – 1958 рр., в якій покриття і деякі інші елементи є фантазією тогочасних реставраторів на основі старовинних гравюр і аналогічних келій у Новгороді-Сіверському. Головний південний фасад будинку вирішений досить ефектно – поверхні стін гладко тиньковані та побілені, карниз зроблений із нетинькованої темно-червоної цегли. На західному фасаді домінують три трикутних фронтони, що утворюють невиправдано складну форму даху. Будівля у плані Н-подібна, об’єднує три ідентичні частини, кожна з яких складається із сіней і двох житлових приміщень по обидва боки. Ці келії вважаються найстарішим житловим мурованим будинком Наддніпрянщини.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 114.