Холерний цвинтар 1873 р.

Cmentarz choleryczny, zwany tu ,,po cholerii” powstał po tym, jak latem roku 1873 w Bartnem panowała epidemia zarazy. Miesięcznie ,,biała pani” zabierała ze sobą ponad 40 osób. Dla zmarłych założono specjalny cmentarz, 200 m poniżej cerkwi greckokatolickiej. Do dzisiejszego dnia zachowały się tylko dwa krzyże. Obecnie porasta kilka dużych świerków, rosną chaszcze. Z tych dwóch krzyży, jeden to fragment kamiennego krzyża łacińskiego, z trójlistnie wykończonymi ramionami. Drugi krzyż prawosławny z piaskowca, na cokole postać Ukrzyżowanego wykonana z jednego bloku kamienia wraz z krzyżem, autorstwa Wasyla Graconia. Fundatorem o czym informuje napis (cyrylicą) był Teofil Pelesz.( był więźniem Thalerhofu) Natomiast data:1896 wskazuje, iż został postawiony nieco później niż panująca zaraza.