Садиба А.Фірковича

Виникла у XVIII ст. Розташована в південно-східній частині Нового міста, між південним муром фортеці й вул. Головною. Відреставрована в 1965 р.

Складається з садибного будинку, двох службових корпусів, лазні й огорожі. Споруди розташовані пе-риметрально довкола прямокутного в плані двору. У південній частині двору збереглася криниця Копка-Кую (“криниця з відром”), шахта якої завглибшки 10 м виходить у печеру (первісно – водозбірник, нині – відкритого типу).

Садибний будинок – прямокутний у плані, двоповерховий, з одноповерховою прибудовою з півночі, галерейного типу. Галерея східного фасаду на 2-му поверсі – відкрита, західного – засклена. Будинок складений з бутового каменю на вапняному розчині і завершений двосхилим черепичним дахом. В інтер’єрі збереглися муровані підлоги 1-го й дерев’яні 2-го поверхів та дерев’яний різьблений плафон залу.

Один службовий корпус – одноповерховий, другий – двоповерховий. Обидва муровані з бутового каменю і мають двосхилі черепичні дахи.

Лазня міститься в північно-західному куті двору. Вона одноповерхова, прямокутна в плані, мурована з бутового каменю на вапняному розчині й завершена чотирисхилим черепичним дахом. Фасади непотиньковані.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 54 – 55.