Велика караїмська кенаса

Разом з малою кенасою розташована в глибині подвір’я біля вул.Кенасної. Використовувалась як соборний храм караїмів. Збудована у XIV ст., відреставрована у 1960-х роках.

Споруда одноповерхова, прямокутна в плані, з двосхилим дахом, причілком прибудована до південного муру фортеці. Стіни прорізані вікнами; три входи розташовані у виділеному внутрішньою перегородкою північному компартименті. Значно більший за розмірами південний компартимент був молитовним залом. Вхідна частина ззовні акцентована відкритою аркадною галереєю, завершеною односхилим дахом. Збереглися прибудовані до мурів галерейні кам’яні лави, а в інтер’єрі – відновлені в ході реставрації хори в північній частині залу, дощані підлоги на дубових балках, дерев’яні панелі. Головну роль у сприйнятті фасадів відіграє ритм присадкуватих колон, які підтримують аркаду. Споруда складена з кам’яних блоків на вапняному розчині, фасади непотиньковані.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 54.