Дюрбе Ненекеджан (Джаніке)-ханум

Споруджене 1437 р. на відкритому пагорбі у північно-східній наріжній частині Старого міста. Наприкінці 1960-х років відреставроване.

Основний об’єм будівлі – восьмерик, завершений невисоким наметом. З півдня до нього прибудовано прямокутний у плані вхідний портал, перекритий коробовим склепінням і завершений двосхилим дахом. Поховальна камера перекрита сферичним склепінням. Під її підлогою біля північної грані – поховання, над яким зберігся надгробок з написом. Ззовні роги споруди підкреслені тричетвертними колонками. Споруда складена з вапнякових блоків на розчині, фасади непотиньковані, дахи вкриті черепицею.

Виразний силует, виконаний у малоазійських формах “сельджуцький” портал та вигідне розташування споруди сприяють її домінантній ролі в забудові Старого міста.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 54.