2007 р. Подаруй експонат Батурину

Ярослав Тракало

Крапку в реконструкції гетьманської столиці буде поставлено до наступного жовтня.

Перебуваючи вчора з робочою поїздкою у Чернігівській області, Президент Віктор Ющенко оглянув оновлену експозицію музею «Будинок генерального судді Василя Кочубея», реконструкцію комплексу Воскресенської церкви і церковно-парафіяльної школи та поклав квіти до Пам’ятного хреста жертвам батуринської трагедії 1708 року.

Під час наради щодо виконання заходів, спрямованих на розвиток державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», Президент наголосив що роботи з реставрації всіх історичних об’єктів Батурина мають бути закінчені до жовтня наступного року – до 300-х роковин батуринської трагедії.

Глава держави додав, що вже через два тижні розпочнуться роботи з благоустрою території навколо історичних пам’яток. Для цього сюди з’їдуться козаки з усієї України. Також будуть знайдені найкращі українські скульптори, які мають запропонувати проекти пам’ятників Івану Мазепі, Пилипу Орлику. А для створення Музею козацької слави в гетьманській столиці невдовзі буде оголошено загально-національну ініціативу «Подаруй експонат Батурину».

«Я пригадую, як три роки тому лунало багато скепсису щодо впорядкування Батурина не за державний кошт, а за гроші меценатів, – сказав Віктор Ющенко. – Хочу наголосити, що сьогодні зроблено вже чимало. Батурин треба підняти для української пам’яті та духу, бо саме так народжується наша стійкість і воля».