2009 р. Держава загрузла в боргах за “Гетьманську столицю”

Дата: 21.08.2009

Держава заборгувала генпідряднику робіт із реставрації гетьманського палацу в Батурині ЗАТ “Укрреставрація” 10 млн. грн. Про це пише “Дело”, нагадуючи, що в суботу в заповіднику “Гетьманська столиця” у Батуріні президент має відкрити відреставрований палац останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

На реставрацію цього палацу пішло близько 45 мільйонів державних коштів, а також меценатські пожертви. Роботи велися з 2003 року, коли була ухвалена держпрограма з відновлення столиці українських гетьманів – Батурина.

Однак держава заборгувала “Укрреставрації” 10 млн. грн. і, судячи з усього, найближчим часом не збирається віддавати цей борг. “Нас навіть не запросили на завтрашнє відкриття палацу”, – обурюється керівник підприємства Анатолій Овчар. Робітники не отримали зарплату за декілька місяців.

У держпрограмі з відновлення Батурина на завершення реставрації палацу було заплановано 67 млн. грн. На таку суму “Укрреставрація” уклала угоду з Управлінням капітального будівництва Чернігівської обладміністрації. Гроші виділялися до вересня, про що реставратори попередили замовника. “Але (чернігівський) губернатор Володимир Хоменко сказав: “Треба закінчувати палац, президент вимагає, а з грішми я питання вирішу”, – каже Овчар.

Щоб не зупиняти роботи на зиму і не гаяти час, реставратори вклали понад 10 млн. грн. власних обігових коштів. “Субпідрядники затаскали нас по судах, а КРУ влаштувало нам одну перевірку за іншою”, – розповідає також Овчар. Ця ситуація триває вже півроку, з моменту, коли була цілковито закінчена реставрація палацу.

Уже більше як півроку в “Укрреставрації” пишуть листи міністру культури, до секретаріату президента та інших із проханням допомогти повернути десятимільйонний борг. Міністерство фінансів уже відповіло будівельникам, що можливості виплатити заборгованість немає.

За словами керівника управління містобудування й архітектури Чернігівської обладміністрації Володимира Павленка, замовник робіт у Гетьманській столиці подавав заявку в Кабмін на поправку у 10 мільйонів у бюджеті. Але Кабмін її не прийняв. Тепер сподіваються, що ця сума буде внесена при корегуванні бюджету на цей рік, але про всяк випадок подали її в бюджет 2010 року. У свою чергу Овчар вважає, що вирішувати питання слід через суд.

Відновити гетьманську столицю поспішали до 300-річчя батуринської трагедії. Відбудована Цитадель уже півроку відкрита для туристів, палац Розумовського відкриють наступного тижня. Директор батуринського заповідника Наталія Реброва каже, що значну допомогу в реставрації надали меценати.

Джерело: “Українська правда”