2007 р. Місто Мазепи оживе?

Віра Карпінська

Дата: 27.10.2007

Схоже, наш президент заповзявся по-справжньому і швидко відновити українську національну спадщину, і, практично, щодня виступає з новими ініціативами. Проблема тільки в тому, що втілення в життя більшої частини цих ініціатив є доволі сумнівним.

Спершу Віктор Ющенко, перебуваючи в Харкові, запропонував поставити в кожному населеному пункті, який постраждав від голодомору 1932-33 років пам’ятні знаки і навіть створити Національну книгу пам’яті, в якій були б виписані імена всіх тих, які померли від штучного голоду.

А сьогодні глава держави запалився ідеєю вже до наступної осені повністю відродити гетьманську столицю – Батурин, де він перебуває з робочим візитом.

По-перше, Віктор Ющенко хоче, щоб реставраційні роботи в Батурині були завершені до жовтня 2008 року – до святкування 300-ліття Батуринської трагедії, котра трапилась в листопаді 1708 року. Саме цього року за наказом царя Петра І російська армія для того, щоб придушити повстання і залякати всіх прибічників гетьмана Мазепи, захопила і спалила Батурин, знищивши його військову залогу і цивільне населення (разом майже 14 тисяч осіб).

На думку Віктора Ющенка, для того, щоб завершити реставраційні роботи до жовтня наступного року потрібно розподілити роботу між усіма суб’єктами – різними відомствами і спонсорами. Відповідальність за виконання цього плану президент взяв на себе.

По-друге, президент дав доручення міністру оборони Анатолію Гриценку розробити план створення військового ліцею в Батурині – щоб юні українські громадяни могли вчитися “на історичній пам’яті”. Такий підрозділ, за словами пана Ющенка, символізував би зв’язок історії з сучасністю.

І третя ініціатива президента – він планує оголосити загальнонаціональний конкурс (також присвячений 300-літтю зруйнування Батурина) на найкращу скульптуру Пилипа Орлика та Івана Мазепи. В грудні Віктор Ющенко оголосить про загальнонаціональну ініціативу “Подаруй експонта Батурину”, яка передбачає, що всі зацікавлені громадяни можуть запропонувати Батуринському музею експонати козацької доби.

Запальна ініціатива президента, звісно, похвальна, але всім відомо, як в Україні реставрують об’єкти загальнонаціонального значення. У Батурині реставрувати пам’ятки архітектури почали в 2005 році, а розкопки ведуться ще з 2001 року. Роботи фінансувалися, в основному, українськими спонсорами з-за кордону, різними українськими фундаціями, компаніями, а також приватними жертводавцями з Канади, США і Швеції.

Та незважаючи на мільйонні пожертви, Батурин залишається руїною. Добре відреставрованим на сьогодні там є лише музей в садибі генерального судді Кочубея. Проте експонатів в самому музеї доволі мало. Центральна споруда гетьманської столиці – палац Розумовського перебуває в напівзруйнованому стані, а довкола нього – заросла бур’яном пустка.

Не кращою є ситуація й з іншими пам’ятками Батурина – недобудовані флігелі біля палацу, запущений парк, барокова Воскресенська церква – також наповоловину зруйнована. На кожному кроці сміття і занепад. Щоправда, президент пообіцяв, що в найближчі два-три тижні на території заповідника наведуть порядок: “Прийдуть козаки з усієї України, візьмуть лопати, і це буде честь для кожного”.

Облаштувати територію -справа найлегша, а от”поставити” на ноги всі пам’ятки гетьманської столиці за рік – завдання надскладне. Принаймні, в умовах, коли більша частина грошей розкрадається, зреалізувати ініціативу президента навряд, чи вдасться.

Джерело: “Газета по-киевски”

* * * * *

Ющенко хоче клонувати Таруту

Президент України Віктор Ющенко закликає бізнесменів активніше долучатись до розбудови історико-культурних пам’ятників. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у Батурині Чернігівської області на нараді з питань стану виконання заходів, спрямованих на розвиток заповідника «Гетьманська столиця».

В.Ющенко подякував присутньому на нараді голові ради директорів корпорації “Індустріальний союз Донбасу” Сергію Таруті за активну участь у реконструкції «Гетьманської столиці» у Батурині.

«Мене приємно дивує ця людина. Дай Боже, щоб ми могли клонувати таких Тарут», – сказав він. Президент підкреслив, що є багато об’єктів, які потребують уваги бізнесу. В.Ющенко назвав роботу С.Тарути у Батурині фантастичною, зауваживши, що з такими бізнесменами можна підняти всю країну.