2007 р. Археологи кажуть, держава не надто переймається історією

Дата: 20.08.2007

Відкриттям європейського масштабу назвали знахідку залишків мазепинської церкви в Батурині. Її шукали дванадцять років, бо за історичними джерелами вчені знали, що вона існувала.

Українська держава експедицію не фінансує, бо через боротьбу за державницькі крісла про історію просто забули. Гроші на розкопки від канадської діаспори.

30 українських вчених непокоїть слава Індіани Джонса. І ось вона сенсаційна знахідка – вчені знайшли фундамент собору Живоначальної Трійці, фінансував будівництво сам Іван Мазепа. Відкопали залишки церкви у городі мешканця Батурина.

Чернігівські археологи ледве вмовили господаря дати покопирсатися в його городі. Довелося всю картоплю йому викопати. Фундамент знайшли завглибшки 2 метри. В історії збереглося про собор тільки два згадування: перший – гетьман Мазепа дав на нього гроші. Другий, із російських документів, про те, що собор вже зруйновано.

Володимир Коваленко, директор інституту археології та стародавньої історії північного Лівобережжя: “Руїни цієї церкви стоять без вікон, без дверей, без бань, частково іконостас. Ось власне і все, що ми знали про церкву. Після дванадцяти років ми врешті-решт знайшли фундамент церкви, і вивчення її тільки починається.”

Знахідок чимало: кераміка, монети, залишки ікон і зброї, цвяхи від домовин. Усе заржавіло. Відчистити артефакти археологам допомагає… Кока-Кола. Кілька день у напої – і в музей. Часто зустрічаються людські залишки. Попри восьмигодинний робочий день у спеку, студенти не скаржаться.

Катя Тверезовська, студентка: “Интересно здесь. мне археология на душу, конечно, сложно копать – делать одно и тоже, но очень итенресно, когда что-то находиш, это просто супер.”

Тим, хто знайшов щось цікаве – премія, банка згущеного молока. Умови життя експедиції – як у поході. Намети, польова кухня. Студентам аскетичне життя до вподоби. Але завжди чекають гостинців із дому.

Археологи кажуть, держава не надто переймається історією – бо грошей не дає. Експедиція живе на спонсорські внески від канадської діаспори.

Джерело: “Новий канал”