2008 р. Як живе ще невідкритий Батурин

З Чернігівщини, Павлина Василенко, Сергій Гришин

“Гетьманська столиця” до трьохсотріччя Батуринської облоги. Як живе ще невідкритий Батурин

Від жовтня в Україні офіційно стане на одну столицю більше. І неабияку, а гетьманську. Восени поки що селищу Батуринові планують надати статусу містечка, і відкрити заповідник “Гетьманська столиця” до трьохсотріччя Батуринської облоги. Від історичного Батурина залишилося не так уже й багато. І вояки Меншикова подбали, і часу спливло чимало. Археологи сперечалися навіть, де саме стояв палац Івана Мазепи. Але після того, як гетьманську столицю заходився навідувати Ющенко, орієнтир знайшли швидко.

Відкопали поховання жінки з дитиною. На матері була обплавлена мідна іконка початку 18-го сторіччя. Вирішили – палац був саме тут. Олександр Моця, археолог: “Вони згоріли в хаті і іконка оплавилася. Це для мене стало підтвердженням того, що ми знаходимося у правильній точці, де відбулася оця батуринська трагедія”.

Тепер на цьому місці – крани й екскаватори. Відбудовують палац Гетьмана, церкву та скарбівницю. Дарма що, які саме були з себе будівлі ніхто достеменно не відає. В іншому кварталі Батурина – розкопки в розпалі: до 1708 року тут нібито стояв найбільший у містечку собор.

Навіть ще невідбудований Батурин приваблює туристів. Не пам’ятками. Володимир Воронко, турист із Харкова: “Из Конотопа плывем на байдарках. Мы сюда 3-й раз приезжаеим, нам нравится всегда… очень рыбная река, очень хорошие люди тут живут, с удовольствием сюда приезжаем”.

Щодня відвідувачів кілька сотень. Хоча в селищі ще немає готелю, ресторанів і сувенірних крамничок. Місцеві вже мріють про зиск. Принагідно і знання історії підтягують. Олег Політай, батуринець: “Коня хорошого і карету от церкви до того як той возив, як його, як Мазепа возив. Так же, чи ні, Микола Іванович?”

Де попоїсти туристам – доведеться пошукати, в магазині – вибір не надто широкий.

У Батурині останніми роками переймаються не лише історичними пам’ятками – в селищі провели газ, оновили електромережу та водогін. Проте місцевих така активність не надто надихає. Андрій Острожний, батуринець: “При таких коштах які затрачуються на відновлення Гетьманської столиці у нас нема майбутнього, у нас нема дитячого садка. Коли Ющ приїжджав – тут їздив трактор і цілими днями підмітав, а пішли – попросили трактор для сміття – кажуть – нема солярки, щоб сміття вивезти”.

Ще – після пильної уваги президента батуринці почали губитися в просторі. Центральна вулиця містечка. Знайти її назву виявилося занадто складним завданням. Павлина Василенко, журналістка: “У назві цієї вулиці плутаються навіть самі місцеві жителі. Нещодавно вона була Центральною, тепер ходять чутки, що її перейменували на вулицю Віктора Ющенка”.

Чернігівські посадовці перейменування вулиці заперечують, хоча пропонування такі і справді були. У них тепер інші пріоритети. Володимир Приходько, заступник голови Чернігівської держадміністрації: “Фундамент, дасть Бог, закладемо в цьому году, ні – то в наступному році вони отримають школу-сад, найсучасніший… заказан сучасний проект, щоб побудувати його за рік”.

Відбудову історичних пам’яток хочуть завершити в жовтні – на офіційне відкриття. За планом, згодом у невеличкому Батурині відкриють навіть аквапарк, військовий ліцей та парк в англійському стилі.

Джерело: СТБ