2008 р. Тунель для зради

Олексій Галчин

Дата: 17.05.2008

Минулого тижня неподалік Воскресенської церкви просіла земля, внаслідок чого відкрився вхід до невідомого підземелля. Попереднє дослідження знахідки оперативно провели фахівці Чернігівського національного історико-архітектурного заповідника. Ученим вдалося дослідити десять метрів підземного ходу, але, на жаль, далі пройти неможливо: хід, який круто веде вниз, завалено.

Як розповів кореспонденту «УМ» дослідник-спелеоархеолог Володимир Руденок, підземний тунель шириною три метри тягнеться з цитаделі в напрямку річки Сейм і, вірогідно, датується другою половиною XVII століття.

«Це типовий «вилаз», тобто хід, завдяки якому захисники оточеної фортеці могли раптово атакувати ворога. Імовірно, свій початок він бере з якогось великого підземелля на території цитаделі. Хід без кріплень, викопаний у доволі м’якому ґрунті. На жаль, жодних предметів у ньому ми не знайшли. Проте, безумовно, це підземелля слід дослідити більш детально», – вважає пан Руденюк.

Деякі чернігівські дослідники вже припустили, що саме цим ходом зрадник полковник Ніс таємно провів війська російського генерала Меншикова до оточеного Батурина. Нагадаємо, внаслідок тієї зради кілька тисяч жителів та захисників столиці Івана Мазепи, які підтримали шведського короля Карла XII у війні проти російського царя Петра I, були по-звірячому вирізані.

Джерело: “Україна молода”