Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:537 піксел

Церква св.Михаїла 1666 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 10].

Михайлівська церква та дзвіниця 1666 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Михайлівська церква 1646 – 1666 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Михаїла 1090 р.; пошкоджена землетрусом 1124 р., зруйнована татарами в 1239 р. Нова церква збудована в 1646 – 1666 рр., реставрована в 1711 – 1749 рр. Розписана в 1715 р. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Ще виразніша декоративна й пластична обробка фасадів Іллінської церкви в Переяславі-Хмельницькому (1646 – 1666 рр.), хоча її пілястри, розкреповані карнизи та ліпні прикраси у віконних наличниках, як і яскраві кольорові керамічні розетки на фризі, походять, можливо, з часу пізніших переробок (1711 – 1749 рр.). В цій споруді яскраво виявились риси барокко, характерні для кінця століття. Проте застосування такого прийому, як багатогранні закруглення її східної і західної частин, іде від дерев’яного будівництва. Він зустрічається, наприклад, у церкві в Рогатині першої половини XVII століття, в київських спорудах, зображених на гравюрах у книзі О. Кальнофойського. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 88]

Довідка на сайті